Hem > Söktips

Söktips

Rutan uppe till höger är snabbsökning. Skriv något i rutan och tryck på förstoringsglaset. Med denna sökfunktion kan man söka i hela systemet; bland objekt, samlingar, personer, kommentarer, med mera. Ett objekt kan vara antingen ett fotografi eller ett föremål.

Trycker man på de tre punkterna ges fler sökinställningar.

Fritext – I detta läge kan man söka på vad man vill och den liknar Googles sökfunktion, man kan till exempel söka “gamla böcker” för att få en mer precis träff. Vid en sådan sökning prioriteras sökresultat som innehåller hela termen. Den kommer dock också att visa resultat för objekt som innehåller de individuella orden.

Logiskt läge – Här kan man använda + och – vid sökning. Ett + framför ordet talar om att just det ordet måste finnas med och ett – innebär att ordet inte ska vara med. Det går att använda * efter sökordet, till exempel hatt* ger även träff på hatthylla. Söker man inom “” så får man träffar på objekt där exakt den termen finns med.

Exakt träff– Använd denna om du inte får önskat resultat med Fritext eller Logiskt läge.

Avancerad objekt-sökning. I denna sökfunktion så kan man söka på specifika fält inom objekt eller till exempel samling, typ av objekt med mera.

Avancerad person-sökning. Här kan du göra mer ingående sökningar på personer.